Buitenaards contact

Het is voor ons in de nabije toekomst absoluut niet mogelijk om zó ver het heelal in te gaan dat we op een bewoonde planeet zouden stuiten. Andersom kan dit natuurlijk wel zomaar gebeuren: we weten immers niet hoe ver onze mogelijke ruimte-buren zijn op technologisch vlak.

Wat gebeurt er in het geval een buitenaardse entiteit contact met ons zoekt? Hoe kunnen we duidelijk maken dat we ze geen kwaad willen doen? Hoe weten we of zij wel met vreedzame bedoelingen bij ons zijn gekomen? Wetenschappers hebben ‘universeel begrijpbare’ berichten in code klaarliggen die we ook al jaren de ruimte insturen in de hoop ooit een reactie te krijgen, maar daar zullen we het vermoedelijk niet mee redden.

Wereldberoemde wetenschapper Stephen Hawking stelt daarom dat het waarschijnlijk niet slim is om zelf contact te zoeken. Hij is er van overtuigd dat als we ooit intelligent leven tegenkomen in de ruimte, deze vreemde beschaving er op uit zal zijn om ons te koloniseren en uit te buiten voor onze grondstoffen. Dit zal beslist niet zonder geweld gaan: “Het zal lijken op hoe Columbus en zijn mannen zich gedroegen toen ze Amerika ontdekten. We hoeven slechts naar onszelf te kijken om te weten hoe intelligent leven zich op een planeet kan ontwikkelen tot een soms wrede beschaving. Zouden we zo’n beschaving tegen willen komen in het heelal?”